Monday, December 27, 2010

Blood Sweat Tears

Hello peeps
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
BLOOD
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


 .
.
.
SWEAT
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.


.
.
.

 TEARS


Tuan masuk hospital, kereta pun nak masuk hospital


Wooo~




Papai




"Donut menari-nari di depan mata"






Tuesday, December 21, 2010

100 truth about ???



Rules: Once you've been tagged,you are supposed to write a note with 100 Truths about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. Tagged means "I'm interested in knowing what are your 100 truths". (To do this, go to "notes" under tabs on your profile page, copy and paste this note, erase my answers and enter your own, tag people (in the right hand corner of the app then click publish.)

1. Real name : NURSYAHDA BINTI ZAKARIA
2. Nickname(s): Tak nak jawab boleh? Hehe, icha @ sya
3. Zodiac Sign: Aquarius
4. Male or female: Female
5. Elementary School: Bukit Bintang Girl School 2 (BBGS2)
6. High School: Ade dua, mane nak?? .. BBGS, SMS MUAR
7. College: Errr, ade dua gak laa.. UPM, currently in UTM
8. Hair color: Pure black maybe, errr
9. Tall or short : In da middle :)
10. TV or XBOX : Both !!
11. Sweats or Jeans: None , LOL
12. Phone or Camera: Both please, haha.. tamak kan?
13. Health freak: Errrr.... sometimes maybe
14. Orange or Apple: Orange
15. Do you have a crush on someone? Had it before.. blushing, tehee
16. Eat or Drink: BOTH, dughhh ..
17. Piercings: Yep
18. Pepsi or Coke: None is applicable.... fruit juice lagi cihat kan?
HAVE YOU EVER?
19. Been in an airplane: Yes, frequently.
20. Been in a relationship: Ermmm, tak nak mengaku boleh tak
21. Been in a car accident: Hahaaa, twice and 1st accident tu lepas seminggu je dapat license
22. Been in prison: Nope, and tak nak please..
FIRSTS? 
23. First piercing: Homaigod, darjah 2 kot.. (kena paksa okesh)
24. First best friend: Nurul Nadiah, but wondering where is she rite now :(
25. First award: dapat nombor satu mase darjah 4. Tak pandai kan ??
26. First crush: Alololo, matrik kot
27. First word: Rebellicious... Dang, giler baget hebat konon..
28. First kiss : Heppp, amboitt.. Biase die tanya soalan macam ni.. Dosa tau
LAST?
29. Last person you talked to in person: Ibu.... cayang ibu banget
30. Last person you texted: Mohd hafiz Jamaluddin... my ex, errr
31. Last person you watched a movie with: cik anis.. teheee
32. Last food you ate: popiah sardin , nyummy. Buat sendiri tau
33. Last movie you watched : Narnia okesh
34. Last song you listened to:
35. Last thing you bought: Shawl patchwork, gila suke ni..
36. Last person you hugged: Hepp, tak comel tanya soalan begitu.. Tapi peluk baby aisya tadi.. hehe
FAVOURITES?
37. Food: Pedas lah, semua nak pedas
38. Drink: Haaaa, 2 sudu horlicks bancuh dengan air panas sikit, letak ais. tuang air sejuk pastu tabur dengan milo banyak2... nyum, nyum...
39. skirts or dress : Both leh? nak cexy mexy
40. Flower: Lily, tiger lily, calla lily... nappe tanya ni, nak bagi ke?? Maceh..
41. Animal: Kure-kure tomey
42. Colours: Pink, purple, white, turquoise, black
43. Movies: Tak tau laa, kalau best jadi faveret la kot. Eh, yerke?
44. Subjects: Biochemistry , tehee... ye je tu kan..
HAVE YOU EVER:
(Put an X in the brackets if yes )
45. [ X ] fell in love with someone
46. [     ] celebrated Halloween
47. [ X ] had your heart broken.
48. [ X ] went over the minutes/texts on your cell phone.
49. [    ] had someone question my sexual orientation.
50. [    ] copy friends' answers in exam.
51. [    ] got pregnant.
52. [    ] had an abortion.
53. [ X ] did something I regret.
54. [    ] broke a promise.
55. [ X ] hide a secret.
56. [ X ] pretended to be happy.
57. [ X ] met someone who changed your life.
58. [ X ] pretended to be sick
59. [ X ] left the country.
60. [ X ] tried something you normally wouldn't try and liked it. (not in a wrong way.)
61. [ X ]cried over the silliest thing.
62. [    ] ran a mile.
63. [ X ] went to the beach with your best friend.
64. [    ] kick someone's ass
65. [    ] hated someone.
66. [ X]stayed single for 2 years
RIGHT NOW
67. Eating: Lapar ni, jap gi makan lah ni.
68. Drinking: Kena minum air masak banyak, sedang minum :)
69. Listening: Yep, tv terpasang ni
70. Sitting/Laying: Both.. Haha, gile kot. sitting ni.
71. Plans for today: Masak new recipe for family. Nak rasa? Meh, meh..
72. Waiting: Waiting for someone, unknown person ...
YOUR FUTURE: 
73. Want kids?Definitely, love kids so much !! they just to00 adorable and innocent. Alololo...
74. Want to get married? Kalau boleh nak :P
75. Career: Lecturer @ Researcher... Tapi boring kan keje ni?
76. Lips or eyes: Eyes
77. Shorter or taller: TALLER
78. Romantic or spontaneous: Both please... Eh , macam soalan cari calon suami je ni..
79. Cook for wife / husband: Sangat suka memasak kot !!
80. House:Atas tanah bawah langit okesh??
81. Hook-up or relationship : Going for a relationship... Tak baik oww main hook up ni
82. Looks or personality: going for personality :)
HAVE YOU EVER:
83. Lost glasses/contacts:Tak pakai any of it pun, jadi tak pernah lah kan
84. Stay up for 24 hours: Pernah !!! Masa nak attending conference before.. Fiuuhhh..
85. Watch porns: Oitttt, ish-ish.....
86. Killed somebody: Never, tapi nak cuba leh tak? Eh tak, gurau je
87. Broken someone's heart: Ermmm, yes and i regret it
88. Been in love: Most of d time
89. Cried when someone died: Tak pernah ada pengalaman lagi 
DO YOU BELIEVE IN:
90. Yourself: YES
91. Miracles: Sometimes miracles does exist... :))
92. Love at first sight: Yep...
93. Heaven: Kita kena percaya pada perkara ghaib kan? Rukun tu..
94. Santa Claus: Haishh, dongeng sungguh
95. Sex on the first date: Hepppp, kenot, kenot....
96. Kiss on the first date: Heppp, nak kena babab ni kan..
TRUTHFULLY: 

97. Is there one person you want to be with right now: Yes but maybe no
98. Do you know who your real friends are: InshaAllah will do
99. Do you believe in God: InshaAllah, saya yakin 100%
100. Post as 100 truths? Yepppppp, definitely
and here i tagged the lists below:
Alaaa, tak larat nak tag lah... 
sape2 rase nak buat 100 truth ni leh lah amek ye

Papai


" Donut menari-nari di depan mata "


Sunday, December 19, 2010

Cop mohor, tehee

hye peeps, assalamualaikum..

Haaa, hari ni cik monstermatabulat nak buat review tentang blog fyezrahman memandangkan cik monstermatabulat dah pun mendapat cop mohor dari beliau. Cop mohor ni diberikan sempena blog beliau telah mendapat follower melebihi 200 orang.. 

Jadi follower-follower beliau yang terdahulu atau yang baru sehingga mencecah ke 300 leh la mengambil cop mohor ni dari page beliau.






Comel kan cop mohor fyezrahman ni??

So far yang cik monstermatabulat dah review, blog fyezrhman ni sweet sangat. kaler pink gitu, design yang menarik dan bercirikan feminin. Dari sudut penulisan pula, cik fyezrahman banyak berkongsi ilmu-ilmu dan isu semasa juga. And yan penting, katanya, dia suka menulis dan memang ramai rakan-rakan dia yang minta dia berbelog. 

Jadi, kalau sesiapa nak cop mohor ni boleh lah follow blog beliau, dan ambil je cop mohor ni di page beliau. Teheee


Papai, peeps...


" Donut menari-nari di depan mata "

Friday, December 17, 2010

Malaysians- Ada kesedaran sivik atau perikemanusiaan tak??

Hye peeps...

Alhamdulillah, cik monstermatabulat safely reach home yesterday. Fiuhhhh, dah lama tak naik bas rasa macam nak tercabut tulang pinggang untuk perjalanan empat jam, teheee. Macam mana lah member-member cik monstermatabulat boleh naik bas dari Skudai sampai Penang, sampai Perlis. Memang salute habis lah....

Emm, semalam lepas sampai Bukit Jalil, ngusha lah MRR2. Ya Allah, punya lah jam. Kebetulan hari hujan pulak. Kesian nak minta ibu ayah datang jemput, mereka pula puasa. Nanti tak sempat pula mereka berbuka.

So, cik monstermatabulat pun decide lah nak balik naik lrt je...

Ish, rasa cuak pula nak naik lrt. Mana tak nye, rasanya last naik lrt 2 tahun lepas kot. 5 minit gak lah cik monstermatabulat temenung kat depan lrt station tu, teheee...

Buy ticket, then terus naik lrt.

Naik-naik lrt jer, hmmm....

Nak tengok something yang mengjengkelkan tak?

Ibu mengandung berdiri, tapi beg pula yang duduk di kerusi, sigh
Picture credit to transit.my




Manalah agaknya kesedaran sivik rakyat Malaysia ni ye. Memanglah, mungkin segelintir je yang buat macam ni  tapi rasanya dah selalu sangat dah perkara ni jadi. Boleh dikatakan setiap kali naik kenderaan awam, ada je perkara ni terjadi....

Tampal lah sticker apa pun yang kata kerusi tu is prioritized to elderly, pregnant mom and OKU. But people just ignore the signboard, sigh.

Atleast, tak boleh ke berperikemanusiaan sikit??

Cuba bayangkan isteri kita, ibu kita, adik beradik kita, saudara mara kita yang berada dalam situasi yang sama? Adakah kita masih buat tak tahu dan terus duduk tanpa memikirkan insan yang benar-benar memerlukan tempat duduk tu?


Iye kita penat, kita tak larat. Tapi ibu mengandung itu membawa dua bebanan. Cuba bayangkan kalau ibu mengandung tersebut terjatuh apabila lrt berhenti? Apa yang bakal terjadi?

Tolonglah people out there, used your brain. Fikir-fikirlah. Jangan ikut rasa hati dan pentingkan diri sendiri. Lebih menjengkelkan ada dua wanita ni, baru lepas shopping, banyak betul paper bag dia bawa. Penat ye kak, sampai korang berdua duduk kat lrt tu, sembang-sembang sambil ketawa and biarkan ibu mengandung ni berdiri. Hello ....

Korang pun perempuan juga, someday korangpun akan mengandung juga. Cuba bayangkan kalau korang yang diperlakukan sedemikian..


Hmm, ni situasi dalam kenderaan awam. Di jalanraya pun kadang-kadang boleh jumpa manusia yang tak reti nak fikir tentang orang lain. Situasi ni happen when there is an ambulance. Kalau dah ambulance, of course lah its an emergency, need space for it to reach hospital as soon as possible.


Tapi ada je kereta-kereta atau kenderaan yang langsung tak memberi kerjasama, atau senang kata tak memberi laluan pada ambulance. Until ambulance tu kena bunyikan hon baru lah nak bergerak sikit ke tepi.


Pelik bukan dengan sikap rakyat Malaysia??


Kena tunggu mereka yang terkena, barulah nak merungut, nak buka mata besar-besar pada small problems such this..

So, Malaysians' out there, please respect others and do have courtesy to other peoples, okey?


Papai

" Donut menari-nari di depan mata "

Thursday, December 16, 2010

Donut oh Donut


Haaa, entry kali ni cik monstermatabulat nak share pasal benda faveret gile kentang cik monstermatabulat. Cube teka, cube teka?? Hehe, ape lagi kalau tak donut kan. 


Before, Malaysia pernah diserang dengan mood menggemari donut. Orang ramai sanggup beratur semata-mata untuk membeli dan mendapatkan donut. 


Ye lah, bukannya kita tak pernah menjumpai donut ni, makcik-makcik jual kuih tu, selalu je wajib ade jual donut gula kan. 


Tapi ade ke orang beratur ramai-ramai kat kedai makcik Kiah semata-mata nak beli donut gula dia?


Tapi, when the trend came in, ingat lagi, mase tu yang mula-mula hit ialah J.Co kan, tetibe orang macam gila-gila punya makan donut. Kat Kuala Lumpur merata-rata orang mengusung kotak donut yang besar tu, siap 12biji *hamek kau melantak tak ingat dunia.

Lepas tu wujudnya kedai-kedai donut yang sewaktu dengannya seperti Big Apple dan Krispi Kreme. 

Ermm, dari segi presentation, i give kredit to all. Masing-masing ada kreativiti dalam menghasilkan resipi-resipi yang sedap dan rupa yang menawan dan berseri-seri sehingga nak-makan-sampai-menjilat-jari. Name pun comel-comel belaka, oreology lah, ape lah. Geram sungguh. 


Tapi bagi orang yang tak berapa suka manis rasanya akan memilih donut keluaran J.Co atau Big Apple compare to Krispi Kreme sebab produk Krispi Kreme ni memang superb sweet.

I bet u, after makan donut diorang, try check kandungan gula dalam darah, kompem korang rasa nak pengsan and terus minum air teh misai kucing. Teheee

Tapi apa yang menariknya produk Krispi Kreme baru-baru ni adalah reka bentuk edisi khas nya sempena hari natal. Siap benda ni di'highlight' kat dalam paper mymetro. Siapa-siapa nak baca boleh klik link tu okey.

Jom cekidaut nak??

.
.
.
.
.
.
.



Haaa, comel tak???

.
.
.
.
.

Tengok, dah lah bulat-bulat badan die
Perut pun muncet jeee,
alolololo
.
.
.
.
.

Boleh dijadikan gift, leh dihidang bersama iceblended-ouh-segarnya-tekak
Picture credit to Krispy Kreme

.
.
.
.


So, siapa nak pergi hangout dengan cik monstermatabulat kat cafe donut, nyum-nyum. Teheee...





Papai



 " Donut menari-nari di depan mata "





Wednesday, December 15, 2010

QAQA AND RED POLKA DOTs - GIVEAWAY FELLA



Hye semua, it has been days since my last post aite. 

Cik monstermatabulat sangat busy kat lab sampai takde masa langsung nak jenguk-jenguk tulis entry baru. Haaa, malam ni nak jawab tag yang dibuat by miss chiqa. First giveaway contest cik monstermatabulat punya blog la ni. Hehe..

Sebenarnya dah lama dah kena tag tapi ni baru berkesempatan nak menjawabnya.

Haa, kena cepat-cepat ni, masa mencemburui yang amat ni.

Data kerja lab tak abes analisis lagi ni, hadoihhhh..

So, basically contest ni kena done by cik qaqa atiqah. Sesiapa nak join contest ni boleh la klik link yang cik monstermatabulat bagi tu. Memang simple sangat, kita cuma kena bagi title yang uniquelo kat giveaway ni, according to its banner. Usha banner dia yang comel sangat tu nak? Cekidaut kat bawah eh...

.
.
.
.




Comel tak this red fella?
Homaigod, macam tau-tau je
cik monstermatabulat sangat suke
ladibed n rerame kan


Haaaa, sangat teramat-amat cute kan?


So, cik monstermatabulat nak bagi entry ni name, huuuuu



nak bagi name....




emmm....



QAQA AND RED POLKA DOTs - GIVEAWAY FELLA



Nape ek cik monstermatabulat pilih name ni? Sebab, QAQA tu is name tuan punya giveaway ni, so kena lah inteprem sikit tuan dia kan. Then, RED POLKA DOT tu actually base on banner dia. Yes, memang nampak banner tu tunjukkan si ladybug tu besar. Bila dah besar, dia macam jadi tarikan and highlighted there as main by others. Tp bagi cik monstermatabulat, it is actually consist of both the ladybug and rerame yang cute tu. persamaan between both of it is, they have red color on their body and they have cute polka dot to0. Hehe...

Yang besar tu tak semestinya sangat penting, dan yang kecil tu tak semestinya perlu diabaikan, kan ??

So, faham tak kenapa cik monstermatabulat pilih name entri for this giveaway??

Dengan ini cik monstermatabulat nak tag 3 geng cik monstermatabulat:

cik anis
miss tora
Lilo

Saturday, December 11, 2010

Haku kaya pakai jam TAG heuer sampai dua hari ni, tehee

Sebenarnya entri ni tak ade kaitan dengan jam berjenama Tag Heuer pun. Huhu...

Hari ni entri secara tak langsung telah menjadi dua dan hanya di penuhi dengan tag-tag daripada cik anis. Huuu, blog yang-cam-entah-pape dah pun mendapat award. Echeh...

Haaa, nice blog award tu

So, bila dah dapat award ni kena lah  jawab soalan pula


cekidout


http://cheritakitabersama.blogspot.com/di mata korang?berikan pendapat jujur

Okey, so, penulis blog ni member satu lab dengan cik monstermatabulat, tapi lain kos. Blog dia simple, dia menulis dari hati. So far, ape yang dicoretkan melalui blog beliau mencerminkan dirinya yang sempoi. Dia tak suke blog yang comel-comel gurlish sangat. So, blog dia pun tak ade la mushi-mushi sangat. Bak kata org like a KISS- Keep It Short and Simple. Yet it nice. Hehe


Nama blog korang dan nape letak nama tue?

Erm, agak-agak korang tertanya-tanya tak kenapa nama blog ni semacam je kan. Bukan ape, biasanya nama blog ni untuk mencerminkan penulisnya, tapi dalam perkataan yang mudah dan ringkas. Fikir-fikir balik, di kalangan member-member, kawan-kawan selalu sangat highlight tentang mata cik monstermatabulat. Memanglah, kalau member baru kenal je  kompem cakap, "bulatnya mata awak". So, rasanya tak salah kalau saya highlightkan tentang mata kot, and saya memang dari kecil suka makan donut. Teheee...


5 perkara yang korang suka

Kompem la cik monstermatabulat suke mam donut
Suke sangat warna pink, purple turquoise
Suke jejalan cari pasal
Suke tengok movie kat wayang
SHOPPING !!!!


5 perkara yang korang benci

Tasuke orang tak tepati masa dan janji
Tasuke perkara yang hipokrit
Tasuke kena marah
Tasuke buat orang marah juge
Tasuke PENIPU and BACKSTABBER!!


 And the tagged award goes to

Friday, December 10, 2010

T.A.G HEUER hehehe

ALLOPZ U OLL'S

Hehe, semalam cik monstermatabulat di tag oleh cik anis. Haaa, arahan dia bunyi macam ni

Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it's because I want to know you more. 

Aduh, 25 tu, mengapa kah? Banyaknye yang nak dimerapu-repek kan. Aishhhhh, sedih-terharu-hiba. Chewah, tapi tak ape la kan. Ni kira first time cik monstermatabulat di tag. Jom kite ngusha 


1. Ermm, anak bongsu daripada empat beradik kepada pasangan En Zakaria dan Pn Faridah. 

2. Satu-satunya puteri En. Zakaria yang belum berkahwin) * Blrffff, haruskah diberitahu di sini, haha...

3. Biasalah, kalau kat U kan faveret soalan berantai, haaa ni lak jawapan berantai. Bila dah anak bongsu,
    faham- fahamlah. Manja, cengeng, kuat merajuk, kuat nanges. Tu semua hobi yang paling digemari.

4. Ramai orang cakap cik monstermatabulat ni mempunyai karakter berubah-ubah. When the time comes
    to do work or melontarkan pendapat, cik montsermatabulat akan jadi matang, tegas, berkarisma. Then,
    bila  bercakap tentang life, personal thing or berkawan, cik monstermatabulat seorang yang sangat soft-
    spoken dan manja. (Ni bukan split personality ye, cuma cik monstermatabulat lebih selesa mengadaptasi
    sikap ikut kesesuaian. Tu pun orang yang cakap pada cik monstermatabulat)


5. Masih menuntut di UTM , kampus Skudai dalam jurusan Master in Bioscience (research). Baru setahun je 
    kat sini, tukar angin dari U dulu, UPM. Hehe.

6. Tak suke gile ngan labwork, tapi amik kos dalam penyelidikan T_T sangat sedih

7. Erm, sangat suka kan teddy bear, warna pink kot, putih, purple dan turquoise 

8. Suka sangat-sangat bercakap, potpet-potpet. So, bila cik monstermatabulat takde kat rumah, semua
    mesti akan cakap yang rumah terasa sunyi.

9. Mempunyai impian untuk berkahwin pada usia 25tahun, memiliki kereta BMW X6 (white), ouh my, sangat 
    heart dengan kereta ni please. Hope semua ni tercapai, blink blink* Hikhik.

10. Sangat-sangat mementingkan persahabatan


11. Anak kelahiran Kuala Lumpur, hehe...


12. Pernah belajar di Sarawak tapi tak berjaya belajar dialek Sarawak walaupun 4 tahun menimba ilmu di 
      sana. Apelah kan, kamek sik boleh molah brflllll@$%^& :(


13. Haaaa, ni best ni. Cik monstermatabulat sangat suka shopping !!!!!! Window shopping pun jadi lah


14. Bila da suke shopping tu, kompem la cik monstermatabulat sangat suke beli kasut tp kadang-kadang
      tak pakai pun. ( Tetiba terasa nak buat entry tentang kasut cik monstermatabulat yang banyak tu. Ada
      sape-sape nak beli tak?)


15. Sangat suka makan sedap-sedap. Suka explore tempat makan best dengan kawan-kawan, family ( 
      Selalunya cik Mimi lah yang sehati sejiwa bab-bab makan ni)


16. Suka kan pantai, nature, tapi tak suka benda-benda yang lasak (Romantik kan, kan??)


17. Mudah mesra dengan kawan-kawan baru


18. Pandai melukis !! 


19. Counting days to reach my birthday next year, 20.01.2011 - wahh, semua nombor 2, 0 dan 1 je. hehe


20. Takut dengan kucing , tapi suka ! wut the fun betul lah kan. Pernah sekali tu kakak baling kucing kat cik 
      monstermatabulat, sampai pengsan dibuatnya. Lepas tu kakak tak berani nak nyakat lagi. Kalau kedai 
      makan ade banyak kucing tu memang rase cam maut lah kan


21. Haaa, sangat suke bawak kete laju-laju. Setakat ni, speed paling laju penah bawak dalam 140km/h dan 
      lebih-lebih sikit dari tu.


22. Berjalan-jalan is part of my life. Sangat gile untuk berjalan-jalan, tak reti-reti duduk diam kecuali tito. Tak 
      percaya tanya cik anis, hakhak.. Dia selalu jadi mangsa, kena teman cik monstermatabulat jejalan.
      Sebab dah jadi terbiasa, family memang suka holiday bila ada masa terluang.


23. Dah mempunyai tujuh orang anak buah (5 lelaki 2 perempuan). Tapi selalu kena buli dengan anak buah 
      sendiri, haha. Anak sendiri pun ramai juga, anak mata, anak tekak, dan segala macam anak lah


24. Atoiii, ape lagi nie.... Haaa, yang ni entahlah. Memang tak dapat dielakkan. Sangat pemalu bila berdepan 
     dengan lelaki. Maybe, sebab dari kecil mula darjah 1 dah sekolah kat sekolah perempuan je semua, kata 
    ayah dia saje masuk kan sekolah perempuan (Bukit Bintang Girl School), biar tak bersosial sangat.   
    Akhirnya, jadi macam fobia dengan lelaki, haha. Masuk form 4, ayah kata dia ubah fikiran, tak kan nak  
    biar cik monstermatabulat fobia gitu. Masuklah sekolah sbp, SAMURA. Tapi tak berjaya berubah
    sampai sekarang. Hikhik, aiyok ayah. Aiyok.


25. Jeng, jeng, jeng... Akhirnya, the number 25 goes to * dengan bunyi drum ala-ala nak dapat award tu 
     opkos lah, cik monstermatabulat mempunyai mata yang bulat dan sangat teramat sangat menggemari
     donut  secara pukal dan kental. Hikhikhik
.
.
.
.
.
.
.
.
Nyum-nyum, donut menari-nari di depan mata, slrppppp

.
.
.
.
.
.

Dengan itu cik monstermatabulat kena tag 25 nama:

Adeh, dah tak larat nak tag ramai-ramai lah
Lagipun blog cik monstermatabulat pun masih baru
Tak ramai kawan pun 




Papai



" Donut menari-nari di depan mata "





Tuesday, December 7, 2010

MAYBANK penipu???

Assalamualaikum, selamat pagi semua.

Cuti-cuti ni korang plan ke mana-mana tak? Cik monstermatabulat tak ke mana pun, sebab kena masuk lab. Ada kerja nak kena siapkan..

Hari ni cik monstermatabulat nak cerita satu story yang jadi kat keluarga cik monstermatabulat. Emm, lebih tepat lagi benda ni jadi kat abang ipar cik monstermatabulat semalam. Semalam, nak dijadikan cerita, cik monstermatabulat mendapat panggilan daripada kakak pukul 11 30 malam. Kakak pun dengan suara cemas memberitahu,

" Wei, nak tau tak abang kamil ilang RM800 " .. Ish, gila ke kakak cik monstermatabulat ni, RM800 tu. Jangan buat main-main kan. Hmm, jadi cik monstermatabulat pun bertanya lebih lanjut.

" Macam mana leh ilang wei, kene ragut ke? Kaklang da gitau kat ayah? "

Kakak pun balas balik....

" Tak, abang kamil kene tipu melalui MAYBANK2U."

"  Dia dapat email verification dari MAYBANK

" Kononnya email tu cakap nak update sistem. Kalau tak nanti tak leh pakai"


Hmmmm, zaman sekarang ni macam-macam boleh jadi. Nak dijadikan cerita, abang ipar ni berniaga secara online. Jadi, MAYBANK2U ni memang sangat-sangat penting lah untuk urusan perniagaan dia. Bila tengok notis tu, dia dah tak fikir panjang, terus je dia update. Account MAYBANK yang tipu ni minta kita masukkan  USERNAME, PASSWORD, dan TAC NUMBER. Nampak tak trick dia kat situ, dia minta TAC NUMBER. Selalunya TAC tu gunanya untuk verification dan keselamatan urusniaga kita sebab TAC tu dia hantar pada nombor telefon kita kan? 

Yelah, sepatutnya abang ipar pun patut curiga, semasa penggunaan MAYBANK2U ni, kita tak ada pun dedahkan laman web atau email kita. Jadi macam mana pula MAYBANK nak hantar verification account kat email kita kan. Tapi masa tu dia tak perasan. Kaklang cakap kebetulan dia sibuk pos beg DEUTER (camping  bag) yang orang pesan. Haa, kalau korang nak beli beg DEUTER yang berkualiti, boleh lah pergi usha-usha laman web abang kamil. Klik kat sini ye.

Lepas tu ape jadi?

Haa, lepas tu abang kamil pun pergi la buat report kat balai polis setiawangsa dan MAYBANK cawangan SETIAWANGSA. Pihak polis terima laporan dan kes ni akan dipertanggungjawabkan di bawah unit risikan khas. Hari rabu ni akan diadakan siasatan lanjut. Tapi, jawapan dari pihak MAYBANK sendiri agak mengecewakan. Pihak MAYBANK seperti melepaskan batuk ditangga. Mereka sekadar memberitahu yang mereka tak dapat nak trace wang tersebut dipindahkan ke mana. 

Siapa salah di sini atau siapa yang terlalu bijak?

Mungkinkah pihak MAYBANK yang mengabaikan tanggungjawabnya melindungi pelanggan, atau penipuan yang bijak telah dirancang. Hal ni bukan perkara baru, dah berbangkit lama dah. Dengan pihak MAYBANK,  sejak dari ayah kehilangan RM5000 di bank. Masa tu, duit di depositkan ke akaun. Bila urusan deposit wang menggunakan mesin deposit automatik selesai, ayah pun pergi ke ATM untuk pengesahan samada duit tu dah masuk belum. Sekali, duit tersebut tak ada. 

Semasa ayah buat repot di kaunter MAYBANK, ada lagi seorang pakcik pun mengalami masalah yang sama. Pakcik tu lagi la, nilai duit dia yang hilang tu lebih besar daripada ayah. Tapi kes ni pun, senyap je. 

Korang nak tengok email tu macam mana? Meh sini kita tengok gambar kat bawah ni


.
.
.
.
.

Ni printscreen original dari email abang ipar cik monstermatabulat
.
.
.
.




Nasib baik lah kebetulan abang ipar masa tu baru je keluarkan duit dia dan masukkan ke akaun anak dia. Cuma yang tinggal duit urusan pembelian beg terkini je, jadi jumlahnya hanya RM800. RM800 pun dah kira banyak lah tu. Leh beli handbag GUESS, baju, kasut, muahahaha...

So, sekarang, modus operandi geng penipu ni bak kata polis, dia menjadikan perniagaan secara online sebagai sasaran. Harap semua geng-geng perniagaan online ni berhati-hati dengan sebarang bentuk verification atau update daripada akaun bank online anda. Nak langkah bijak atau selamat, sebelum membuat apa-apa pengesahan, telefon dengan pihak bank sendiri dan sah kan samada email tersebut adalah rasmi kepunyaan bank atau pun tidak.

Apa yang dah jadi, dah pun berlaku. Kita yang tak terkena, jadikanlah iktibar di masa hadapan supaya tak terjadi kes penipuan macam ni. Ni baru RM800 dia dapat, cuba bayangkan kalau akaun yang ada beratus-ratus ribu yang orang da kumpul dari zaman muda hingga lah tua. tak ke penipu tu leh kata "oiii, pakcik kayo" kan? Kenduri besar lah dia.

Apa-apa pun kita cuma kena ingat, perbuatan jahat kita akan dibalas dengan kejahatan. Kita hidup beragama, ada pegangan, ada tuhan. Tak kisah lah agama apa sekalipun. Bagi yang beragama Islam, Allah melihat segala perbuatan kita di muka bumi ni. Balasan tu menanti kita, cuma cepat atau lambat, besar atau tidak balasan tu, hanya Allah je yang tahu. Jadi penipu-penipu out there, WATCH OUT .. Tak fikir ke kita makan rezeki yang haram, darah daging kita terbina dari sumber yang haram??

Ish, ish, ish...


p/s:

Nak tau tak, kata kakak email tu tak dapat nak trace. Emm, ni kira macam email generated la ni. cik monstermatabulat dah lah buta I.T. Tak pandai nak godek-godek ni semua. Ada sesiapa out there yang pandai nak trace IP address si penipu ni tak??














Papai



" Donut menari-nari di depan mata "




Thursday, December 2, 2010

.D.E.S.A.R.U. ~ canda, ronggeng, dan tertonggeng?? (VERSION II)

Bercanda di pasiran pantai.. Echeh, seperti yang dijanjikan, update post untuk percutian sehari kitorang di Desaru sempena meraikan dua orang member lab yang dah nak bergraduasi. Siapa??? 




Hehe, cuba jenguk-jenguk kat bawah lagi




Amaran: Ini entry berunsurkan gambar semata-mata. Jangan marah haaaa !?

.
.
.
.
.
.
.
.
.

Haaaa, ni lah Desaru. Pantai dia biru, seyes tak tipu 








Animal Tissue Culture Lab, UTM 2010 




Ni lah gadis-gadis yang diraikan. Oops, yang tudung pink tu dah Puan yer




Yang perempuan semua dah terjun laut
yang lelaki sibuk bermain layang-layang terputus talinya




Tengok ombak belakang diorang tu
Tinggi sebenarnya ombak tu





Lapar sangat selepas berhempas pulas dengan ombak besar.


Ye lah,
dah bulan Disember, ombak besar.
Fiza siap bergulung dan di tarik ombak, alhamdulillah semuanya selamat.
Ramai surfer datang dengan surfer board diorang kat sini
tapi tak sempat tengok diorang main


Kitorang ada jumpe duyung terdampar, siap snap gambar lagi
dengan si puteri duyung





teheee



Monster Inc., pasir, kayu dan ombak




Selamat tinggal Desaru, selamat tinggal korang







"Korang bukan seperti  kesan tapak kaki di pepasiran pantai yang
mudah untuk hilang
Tapi korang adalah kenangan abadi
yang akan selamanya terukir di hati ni

Terima kasih untuk segala memori indah kita bersama
"









Papai




" Ku mendambakan donut gula ku "







Batu vs. Pasir

Terdetik untuk berkongsi serangkap kata yang dipetik daripada blog Cikgu Adib ni. Kalau nak baca tentang kisah penuh disebalik rangkap kata ni, bolehlah baca di blog beliau




"  Apabila seseorang melukakan hati kita
Catatkan ia di atas pasir 
supaya ia akan terkambus apabila ditiup angin kemaafan
 Tetapi apabila seseorang itu telah membuat kebaikan kepada kita 
nukilkan ia di atas batu 
supaya angin kemarahan tidak mampu memadamkannya "






Papai


" Ku mendambakan donut gula ku "